top of page

"Verdensrom" ble bl.a spilt og listet på norsk radio, i tillegg til radio- og avisintervju, feature i et svensk musikkmagasin, og låten kom med i norske spillelister.

Storslagen og sjelfull

poprock på norsk

Den bergensbaserte gjengen i Spar 5 spiller musikk som beveger seg fra energisk og funky aproposmusikk, til sjelfull og melodisk rock. Fra et underdog-perspektiv skildrer de med sjarmerende sandnesdialekt situasjoner mannen i gata vil kunne kjenne seg igjen i.

I februar slapp de låten “Verdensrom”, som er første singel fra det kommende debutalbumet; "Verdensrom" er en låt som handler om det å føle seg underlegen. Vi ønsket å få frem sårheten og desperasjonen til en som føler seg fastklemt, og ikke får leve ut den han virkelig er”, forteller initiativtaker og opphavsmann Ruben Garred, som også er en av frontfigurene i bandet, “Man blir overkjørt og sitter fast i den andres univers eller “verdensrom””.

Dette er den første låten Ruben skrev sammen med bandets andre frontfigur, Birger Buland; “Vi satt med hver vår skisse og fant fort ut at begge omhandlet samme tematikk. Da vi så begynte å jobbe med det instrumentelle var bandet enige om at vi måtte gå for et stort lydbilde med et teppe av synther og skikkelig power”.

Gøy å eksperimentere med nytt uttrykk

“Verdensrom” har et melankolsk og drømmende preg kombinert med et kraftfullt akkompagnement. Lydbildet er en kombinasjon av synthesizere og 80-tallsinpirerte elementer som drives fremover av et solid rocke-fundament. Dette støtter vokalens formidling av sårhet og frustrasjon og skaper til sammen et kontrastfylt uttrykk som gjenspeiler tekstens tema. Samtidig er det referanser til alternativ og progrock i kompet, som er et helt nytt uttrykk for bandet. “Den skiller seg litt ut fra det vi har gjort tidligere, og det var gøy å eksperimentere med et litt annet sound”, forklarer Ruben, “Samtidig føler vi at den glir fint inn sammen med de andre låtene vi arbeider med for tiden”.

  • https://www.instagram.com/lovejimo
  • Facebook
  • YouTube
  • TikTok
spar 5.png
Verdensrom 2_edited.png

Skal være vanskelig å sitte stille

Spar 5 beskriver seg selv som gode venner som jobber veldig godt sammen. Alle har en viktig rolle som bandet ikke kunne vært foruten, og sammen utgjør de musikkens unike lydbilde; “Vi har en visjon om å kombinere enkle, catchy elementer med interessant instrumentering og en groove som gjør det vanskelig å sitte stille”, forklarer Ruben. Konserter er definitive høydepunkter for musikerne; “Det å formidle og invitere til noe som folk sitter igjen med, og vil ha mer av, er viktig for oss”, smiler han. Vennskapet deres er noe de selv mener har mye å si for kjemien og uttrykket generelt.

Ny bølge av bandbasert musikk

Siden 2016 har Spar 5 jobbet hardt for å bli et godt liveband. Dette reflekteres også i hvordan låtene er spilt inn og produsert. Mellom utgivelsene har bandet spilt mange konserter på Bergens scener, samt i Stavanger og Haugesund. Våren 2019 kom bandets debut-EP "Hvis", spilt inn i Duper Studio AS og mikset av Yngve Sætre, og medførte både listing på New Music Friday og Indielista på Spotify, samt avspillinger på NRK P1. Bandets andre EP, “Blindpassasjer”, kom våren 2021. Dette resulterte i strålende omtaler i ulike aviser samt avspillinger på flere radiostasjoner. 

Bandet er på god vei for å oppnå status som et band som er anerkjent for gode konserter, og de håper at de kan være med på en ny bølge av bandbasert musikk i en tid der produsenter dominerer; “Musikk er jo det vi alle virkelig brenner for”, forteller Ruben engasjert, “og det ønsker vi virkelig at skal komme frem”.

Fokus på å ha det gøy

"Musikken blir til på flere måter", forklarer Ruben, som har vært primus motor og låtskriver frem til Birger ble med på laget; “Nå har det blitt mer samskriving. Men det kan også være at det “jammes” fram en demo ut fra en simpel skisse, enten i øvingslokale eller hjemme på rommet”, forteller han. Bandet har et stort fokus på å ha det gøy på scenen og at det skal låte “fett”, og gjør det på samme måte når de spiller inn i studio; “Først og fremst er vi opptatt av at musikk skal være gøy, både for oss selv og publikum”.

Først nå det bandet de skal være

For å skape det ferdige lydbildet sitt bidrar alle bandmedlemmene med sine unike talenter og ferdigheter. Til tross for mange konserter og flere utgivelser er det først nå, med det nye prosjektet og det kommende albumet, at bandet føler at de er det bandet de skal være;

Gitarist, pianist og frontfigur Ruben Garred skriver tekst og melodi til de fleste låtene. Bandets andre frontfigur og hovedvokalist Birger Buland bærer låtene med sin store stemme. “Han er også bandets tullekopp og klovn”, ler Ruben. Gitarist Elias Vatnøy har bandets beste musikalske og kritiske ører, og er alltid opptatt av at intrumenteringen må kle arrangementet til låten. Bassist og co-produsent Rolf Bjørke har i likhet med Elias et fantastisk øre for arrangering og komponering, og er bandets altmuligmann som bl.a har ansvar for bandets label og distribusjon. “Det Rolf ikke klarer å få til, er mest sannsynlig faktisk umulig”, sier Ruben. På tangenter finner vi Benjamin Mørch Rindarøy, som “alltid tar jammingen til nye høyder med shreddingen på keyboardet sitt”. Helt tilslutt har vi trommis og percussionist Vegard Lemme “med sin enorme energi og en pådriver av rang”.

Fokuserer på å inkludere publikum

På scenen opplever vi et band som trives og leverer med en energi som får folk til å bevege på seg; “Vi utvider noen av låtene med rom for improvisasjon og har fokus på å inkludere publikum”, smiler Ruben lurt. For tiden planlegger vennegjengen en miniturné til sommeren som forhåpentligvis inkluderer både sør, vest og østlandet. “Verdensrom” utgjør første av totalt fire singler som gis ut i løpet av våren.

bottom of page