top of page
Elin.jpg

Endelig et pop-album på norsk som unge mellom 10-14 år kan kjenne seg igjen i

 

Duoen Hallaisiken i Bergen, med Kristine Bjånes og Elin Hestenes, jobber til daglig med barn og unge, og bruker musikk og sang som virkemiddel. Nå er duoen klar med debutalbumet “1000 skjermer” bestående av 8 poplåter på norsk, som er spesiallaget til aldersgruppen de jobber med, nemlig barn og unge mellom 10-14 år; “Denne aldersgruppen er på vei til å bli ungdommer og lytter ikke til barnemusikk lenger”, forteller Kristine, “Da beveger de seg heller inn i musikk for voksne, med alle temaer det innebærer. Men temaene i mange av låtene som lages er imidlertid ikke alltid så relevante eller passende for så unge mennesker”, forteller hun. “I arbeidet vårt har vi ofte kjent på behovet for å bruke musikk som er laget spesielt for dem, og mangelen av det”, fortsetter Elin, “Derfor ønsket vi å lage musikk som handler om noe de kan kjenne seg igjen i”. 

 

Fredag 30.september blir albumet “1000 skjermer” tilgjengelig på alle musikalske plattformer.

 

Bidrar til å styrke sanggleden

“1000 skjermer” består av “syngevennlige” låter, og barne- og ungdomsgruppen Tween Machine har vært med å kore på mange av dem. Den musikalske innpakningen inneholder vokale og instrumentale finesser som utfordrer øret, samtidig som helheten har et moderne uttrykk. Duoen forteller at det å lage låter til litt eldre barn gjør at tempoet kan være høyere, og at vokalistene kan bruke mer utfordrende rytmikk og synkoper enn for barnehagebarn; “Sangene våre kan brukes til å synge på skolen, i kor, eller bare lyttes til. Man kan synge solo på versene eller sammen som gruppe”, forteller Elin, “Tekstene er en miks av fantasi og virkelighet. Noen av sangene er glade og sorgfrie mens andre går dypere inn i følelsesregisteret”, sier Kristine. Målet er at barn og unge skal kunne synge med på låtene, og dermed bidra til å både øke og styrke sanggleden.

  • https://www.instagram.com/lovejimo
  • Facebook
Hallaisiken kryssa hender blå vegg 2.jpg
Hallaisiken.jpg

Gøy og grundig prosess

Hallaisiken forteller at det tok 2 år å ferdigstille albumet; “Pandemien gjorde at prosjektet dessverre ble forskjøvet noen ganger, men det positive med det er at tekstene og melodiene fikk tid til å modne seg”, forteller Kristine. “Låtene har gjerne først blitt til gjennom å tøyse med akkorder på pianoet, mens andre har vi måttet tenke og jobbe lenge med. Vi har ofte funnet tema vi er opptatt av, og prøvd å drodle rundt det. Noen ganger har en melodilinje poppet ut av hodet, og så har vi plutselig laget et refreng”, forklarer Elin. 

Da duoen hadde alle utkastene klare, tok de låtene med seg til musikkprodusent Thomas Haugland i Tomtomstudio; “Tomtom kom med sine idéer til sangene, slik at de utviklet seg. En veldig gøy prosess”, smiler de. “Det har vært en grundig prosess, der vi har lært mye om oss selv både som låtskrivere, tekstforfattere og musikere”, forklarer Elin. Musikerne Helge Lilletvedt (piano), Andreas Oltedal (cello), og Ole Gunnar Eikeland (bass) har også bidratt på platen.

 

En sang om hjernen som aldri står stille

Underveis i låtskrivingsprosessen ble det viktig for duoen å lage en låt som setter lys på ADHD, en nevroutviklingsforstyrrelse som forekommer hos barn og voksne, og hvordan diagnosen kan oppleves. Elin fikk selv diagnosen for noen få år siden; «For meg er det som å ha 1000 skjermer i hodet som kjemper om oppmerksomheten samtidig», forteller hun. Det ble derfor ekstra betydningsfullt å skrive en sang om hvordan det er å ha en hjerne som aldri står stille, og hvor alt skjer - samtidig. Låten heter “1000 skjermer” og ble i høst sluppet som en forsmak på albumet.


Etterhvert som albumet ble ferdigstilt bestemte duoen seg for at albumets tittel også skulle være «1000 skjermer» for å sette enda mer fokus på ADHD; "Det er veldig mange mennesker med ADHD, men det er enda flere som ikke vet hva det er for noe, og akkurat det ønsker vi å gjøre noe med - igjennom musikk", smiler Kristine.

Du er ikke alene

Det at så mange i samfunnet fremdeles ikke vet hva ADHD egentlig er, fører til at folk med diagnosen ikke alltid blir forstått. Elin forteller at hun visste lite før hun selv fikk diagnosen, og brukte mye tid på å føle seg dum og å skamme seg over ting hun ikke klarte, og som “burde” være lett å få til; “Jeg synes det er fint å fortelle hvordan det kan oppleves å ha ADHD, og håper at noen kjenner seg igjen. Vi har jo skrevet denne sangen til barn og ungdommer, men teksten er like aktuell for meg som voksen”, forteller hun, “Det er fantastisk om noen hører sangen og tenker: Jammen, det er jo sånn jeg har det! Da er jeg ikke alene om å ha det sånn. Kanskje det ikke er meg det er noe galt med? Det er så godt og viktig å vite at man ikke er alene", utdyper hun.

 

Med mer kunnskap om ADHD ute i samfunnet er det lettere å leve med det. Hallaisiken håper å bidra til enda større forståelse og samhørighet. 

 

Mange kjenner seg igjen

Etter de første singelslippene i høst har duoen fått svært god respons, med bl.a flere radiointervju og radiospilling, samt konsert midt på Torgallmenningen under Kulturnatt i Bergen; “Vi har fått masse skryt, både fra barn og voksne. Mange sier at de kjenner seg igjen, andre at melodiene er fengende og catchy. Noen har fått dem på hjernen, og det synes vi er et superkompliment”, smiler Elin, “Vi har også fått meldinger fra ADHD’ere som sier at de kjenner seg igjen i teksten på låten “1000 skjermer”, og Elin har fått mange meldinger fra foreldre og lærere som er glade for at det blir laget musikk om det. Andre voksne har også tatt kontakt og fortalt om sin ADHD, noe vi synes er kjempeflott!”, sier Kristine.

Hallaisiken kryssa hender blå vegg.png
Hallaisiken.jpg

Ønsker å reise rundt på skoler med albumet

Mange bergensere kjenner allerede godt til Hallaisiken fra “Vi e’ Bergen” - en låt med tilhørende musikkvideo som duoen laget som en hyllest til Bergen, i forbindelse med byen sitt 950-årsjubileum i 2020. Responsen var enorm, og låten har nå bikket 315 000 avspillinger på Spotify. Den blir gjerne brukt i barnehager og på barneskoler, der barna både synger sangen og lærer seg den populære dansekoreografien fra musikkvideoen på YouTube, som forøvrig nærmer 300 000 visninger.

 

Hallaisiken lover at det nye albumet kan brukes på samme måte som jubileumssangen; “Vi har kjempelyst å holde konserter, og synes det hadde vært utrolig gøy å få lov til å reise rundt på skoler med det nye albumet. Kanskje noen vil ha konserter sammen med oss? Vi kommer også til å gi ut notene, slik at det går an å synge sangene i koret sitt eller i klassen sin”, smiler de.

 

Spennende planer fremover

Planen fremover er å holde både store og små konserter rundt omkring. De røper at det også vil komme musikkvideoer etterhvert. Duoen, som har sunget sammen i nærmere 22 år, er også med i en vokalgruppe som heter Winckel; “Der synger vi ofte på ulike eventer, holder konserter, og drar på turné med Den kulturelle skolesekken”, forteller de. Duoen kommer til å fortsette å lage låter for barn, og er veldig spente på mottakelsen av debutalbumet; “Vi gleder oss til å vise frem resultatet til lyttere i alle aldre!”.

1000 skjermer

Handler om hvordan det kan oppleves å ha ADHD, med en hjerne som er full - hele tiden. For Elin oppleves det som å ha tusen skjermer inni hodet til enhver tid, og alle kjemper om oppmerksomheten - samtidig.

Dykkermaske

Handler om å klare å dykke inn i verden i stedet for inn i hodet, og å heie på deg selv når du greier nettopp det.

Hallaisiken.jpg

Eg har fått en idé

En fantasisang der alt er lov, f.eks å flytte inn i et ultrakult telt med en automat som gir deg hva som helst å spise. Og det er alltid plass til en til, i teltet! En du kan dele opplevelsen med

Irritert

Handler om hvordan det kjennes å være; Ikke sur, ikke sint, men irritert. Det finnes mange ting en kan være irritert over, f.eks når noen tar tingene dine eller bestemmer over hva du skal bruke tiden din på.

Si det

Det er ikke alltid så lett å tørre å si meningen sin. Tenk om andre er uenige? Eller noen synes du mener feil? En sang om å våge å uttrykke hvem du er og hva du tenker. Tør å bruke stemmen!

Tørr asfalt

En sang om å ha det bra. Følelsen av at det er sommer og alt (lyder, lukter, stemning, aktiviteter) en forbinder med det. En av våre minner er feks at asfalten er tørr.

Hallaisiken.jpg

Verden snurrer

En dansesang! På denne sangen er det lett å få kroppen ut på gulvet og danse! Tøys med rytme, ord og tekst.

Unnskyld

Handler om at du har gjort noe dumt og du vet det, men klarer ikke eller tør ikke å si unnskyld.

Hallaisiken.jpg
bottom of page