top of page

Nostalgisk periode ble til debutalbum

Fikk en åpenbaring da datteren ble født

Da den bergenske artisten EVRAN sin første datter kom til verden, fikk han en åpenbaring; “Tiden er så dyrebar! I mange år gikk jeg og ventet på at noen skulle oppdage meg og hjelpe meg med låtene mine. Men jeg hadde ikke engang vist dem til noen”, forteller han, “Så da min første datter ble født ga jeg meg selv utfordringen om å klare å produsere alle låtene mine selv”. Det ble starten på solokarrieren og innspillingen av debutalbumet “A Perfect Day”, som kommer på fredag 21.oktober; “Hvis jeg virkelig brenner for musikken og vil skape noe av denne lidenskapen, så kan ikke låtene støve ned på en harddisk. Snøballen blir aldri større om man ikke begynner å rulle den. Jeg har ventet lenge nok”.

 

Ikke en typisk popartist

Hittil har EVRAN gitt ut 3 singler fra albumet - “I miss the way you smell in the summer”, “Birds of Stone” og “I lie awake at night and wait for you”; “Jeg valgte disse låtene fordi jeg følte at de hadde en unik magi over seg og også viser variasjonen som er på platen”, forklarer han. Han lar seg ikke bli påvirket av tanken om kommersialitet eller at singlene må være radiovennlige; “De låtene som har gitt meg mest og beriket livet mitt er ikke radiovennlige låter. Og jeg er heller ikke en typisk popartist. Jeg vil nå frem til de som vil digge musikken jeg lager”, forteller han engasjert.

 

En av låtene fra albumet som er helt spesiell for ham er "Danny"; "Det er en sånn låt jeg bare forsvinner inn i, og havner i en slags transe. Jeg aner ikke hvordan jeg fikk den til sånn som jeg gjorde, men det er det jeg elsker med den. Noe mystisk som det ikke er meningen at man skal forstå", forteller han.

  • TikTok
  • https://www.instagram.com/elisia_shine/
  • Facebook
EVRAN1.jpg
EVRAN.jpg

Opptatt av stemninger

Det er i EVRAN sitt eget hjemmestudio at musikken blir til. Svevende gitarer og synther, drivende trommer og bass, i kombinasjon med en emosjonell og flyktig vokal, er det som best beskriver lydbildet hans. Når han lytter til sin egen musikk, vekkes noe til live i ham, en opplevelse han håper lytterne også får. Band som U2 og Coldplay har satt dype spor i ham som låtskriver og produsent, og han har funnet mye inspirasjon av bl.a Radiohead, Sigur Ros, Mew og Bjørk; “Jeg er også veldig glad i filmmusikk - det er mye gåsehud å hente derfra”, sier han, “Jeg er veldig opptatt av stemninger og hvordan låten føles”. 

 

Å legge fra seg det perfekte

EVRAN sin tanke bak debutalbumet “A Perfect Day” er det nostalgiske, å leve seg inn i minner fra fortiden og bruke minnene om "perfekte" dager som mal og standard for nåtiden; “Da jeg hadde min første pappaperm oppsøkte jeg mange plasser fra fortiden min, og gikk igjennom en veldig nostalgisk periode. Overgangen til at jeg nå var den ansvarlige voksne selv om jeg ikke føler det sånn, og det å se mine foreldre bli besteforeldre og huske hvordan mine egne besteforeldre var for meg. Alle disse perfekte minnene som jeg opplevde gjennom barneøyne, som jeg senere har blitt fortalt var annerledes og langt fra perfekt”, forteller han. Det har gjort ham svært bevisst på hvilke minner han skaper med sine egne døtre fremover; “Albumet bærer tanken om kampen med å legge fra seg det "perfekte", for ingenting er perfekt! Og det er nettopp det som gjør alt sammen perfekt”.

EVRAN.jpg

En måte å gi slipp på musikken

Kunst er også en av EVRANs lidenskaper, noe man tydelig møter i det visuelle uttrykket hans på både artistbilder og cover art; “Tanken bak det visuelle uttrykket er at det er en annen person som har tolket deg. Derfor minner bildene mine gjerne litt om gamle portretter fra kunsthistorien. Jeg prøver å minne meg selv på at ingen kommer til å høre på musikken min slik jeg hører på den og at folk tolker den på sin måte. Det er en måte for meg å gi slipp på musikken og tørre å dele den”, forklarer han.

 

Musikken ble religion

EVRAN vokste opp i en musikalsk familie. Besteforeldrene var utøvende musikere og det var alltid mye musikk hjemme i oppveksten. Da han fylte 12 år ble han selv bitt av basillen; “Jeg ble religiøst opptatt av U2, som var det første bandet jeg gjorde et dypdykk i. Min Morgan Stratocaster gitar ble byttet ut med en Epiphone Explorer, og effektpedaler ble ønsket til jul og bursdager. I esken til en av effektpedalene fulgte det med en “limited edition”-versjon av Cubase 3 (programvare for musikkproduksjon -  red.anm.), som ble installert på PC’en. Etter litt prøving og feiling hadde jeg spilt inn noen strofer på gitar, og vipps så var produksjons- og låtskrivereventyret mitt igang”, mimrer han. Men det var selve opplevelsen av å stå på scenen for aller første gang at EVRAN innså at det var musikk han ville satse på; “Adrenalinkicket jeg fikk av å synge foran mennesker var nok til å sette i stein at det var dette jeg ville gjøre resten av livet”. 

 

Mange musikalske høydepunkter

Låtskriving og musikkproduksjon har vært EVRAN sine følgesvenner helt siden tenårene. Han har gått på Noroff lyd- og musikkproduksjon, studert musikkpedagogikk på Høgskolen i Bergen og vært med i flere spennende musikalske prosjekter og band (bl.a White Nova, Flåga, Voodoo og Children of Carnivale). Det har ført til mange høydepunkter, som radiolisting på NRK P3, platekontrakt, månedens vinner i Bergensavisens “Oppdrag demo”, samt konsert på finalen i bandkonkurransen Emergenza, By:Larm og mye mer. Det var først da det siste bandet han var med i imploderte av ulike grunner, at hans eget soloprosjekt EVRAN ble født.

Danket ut Justin Bieber

Da pandemien kom bestemte EVRAN seg for å melde seg på The Voice på TV2; “Jeg tenkte YOLO for å være helt ærlig”, ler han. Det er ytterst få artister i verden som kan skryte av å ha blitt mer populær enn selveste Justin Bieber på YouTube, men det kan altså EVRAN gjøre. Etter å ha sunget duetten “Brother (Need to breathe feat. Gavin Degraw)” i duell med deltaker James, ble videoen deres på YouTube svært populær. Duellen gikk viralt og havnet på toppen av de mest populære videoene i spillelisten “På vei opp”, og stjal altså førsteplassen fra popkongen Bieber; “Hele opplevelsen av The Voice var fantastisk! Jeg sitter igjen med et lass av erfaringer, et innblikk i denne typen produksjoner, nye venner, minner for livet og enorm mestringsfølelse”, smiler han.

 

Å begi seg ut på en solokarriere

Å begi seg ut på en solokarriere uten et støtteapparat rundt seg kan til tider oppleves som en berg og dalbane, og EVRAN erfarer både fordeler og ulemper med å ha flere roller og sko å fylle på én gang; “Det er et veldig tveegget sverd for min del. Jeg elsker friheten med det og at jeg bestemmer og kan gjøre akkurat hva jeg vil. Men samtidig føler man seg litt liten og alene i den store musikkverden. Noen ganger står man fast på noe hvor det hadde vært nydelig om en annen kunne overtatt eller hjulpet til. Andre ganger står man ved et veiskille og vet virkelig ikke hva man skal gjøre, og blir handlingslammet. Det er mye jobbing. Men man lærer utrolig mye om de forskjellige rollene ved å gjøre alt selv og”, forklarer han. 

 

Øyeblikket som avgjorde alt

Ifjor høst hadde EVRAN sin scenedebut på Storm Bar i Bergen, med god respons. Han forteller at han har fått tilbakemeldinger både fra bransjen og lyttere om at det er noe helt spesielt med det han gjør og at han aldri må gi seg; “En av de sterkeste opplevelsene jeg har hatt er å bli fortalt at en av låtene mine ga motivasjon og håp. Det øyeblikket er grunnen til at jeg gjør dette”, forteller han rørt. Artisten feirer albumslippet sitt med konsert på SKUR 14 i Bergen, fredag 28.oktober.

En måte å rense sjelen på

Det er viktig for EVRAN å ha familien som en trygg havn og anker i livet. Til tross for at musikkbransjen er stor og vrien å navigere seg i, kommer han alltid til å drive med musikk; “Musikk er noe jeg er og gjør. Det har blitt en del av meg. Jeg kommer alltid til å skrive låter og produsere, uansett om det blir en artistkarriere eller en hobby. Det er en måte for meg å skape en annen verden som jeg kan forsvinne i, og en måte for meg å "rense" sjelen min. Jeg føler at jeg har tanker, historier og musikk inni meg som resonnerer med mennesker, og å kunne gi gaven av musikk er noe jeg alltid selv vil være takknemlig for, og sette pris på å ha evnen til å kunne gjøre”, smiler han. All tid han ikke er sammen med familien bruker han på musikken.

Fredag 21.oktober blir "A Perfect Day" tilgjengelig på alle musikalske plattformer.

EVRAN.jpg
Adobe_Express_20220914_1159390_1.png

A Perfect Day

Tittelsporet på albumet. Tanken bak låten er jakten etter det perfekte. Man glemmer å leve i øyeblikket, og at ingenting er perfekt!

I Miss The Way You Smell In The Summer

En form for monolog en person har til en annen om nostalgiske minner om en svunnen sommer for mange år siden, og hvordan verden har endret seg fra somrene i ungdomstiden.

Birds Of Stone

Teksten er basert på et mareritt jeg hadde om gjenferd. Spøkelsene symboliserer menneskets synder. Menneskeheten kan ikke bevege seg videre før "solen" skinner likt på alle. At alle er verdt like mye, uansett etnisitet, legning osv.

Danny

En historie om en mentalt ustabil mann som heter Danny. Han har sklidd imellom i samfunnet i Amerika og er oppslukt i konspirasjonsteorier og narkotika. Han har kjøpt seg et våpen på ett kjøpesenter og skal ut å skyte folk. Låten er kritisk til helsesystemet i USA samt våpenlovene.

Adobe_Express_20220914_1159390_1.png

I forgot you were gone (pt. 1)

Når du har nylig mistet noen, enten om det er død, et forhold som er slutt eller en venn som har flyttet vekk. I et lite øyeblikk hadde du glemt det, men så kommer du på det igjen og man føler man går igjennom tapet på nytt.

Just like the end

Flyktige tanker om det å strekke seg for langt, feile og starte på nytt igjen. Men man henger seg sånn opp i slutten rett før man feilet at man leter og venter på det samme når man har begynt på nytt igjen.

I Lie Awake At Night and wait for you

Å falle for en god venn av deg. Minne fra ungdomsskolen hvor jeg fikk følelser for klassevenninner, men var for sjenert til å snakke med dem på skolen, og chattet med de istedet. Mye mer selvtillit bak en dataskjerm.

I'm warmed by the tone of your voice

Det er noen mennesker man møter i løpet av livet hvor stemmen dems alene er nok til at man føler trygghet og varme.

bottom of page