top of page

Som en musikalsk kommentar til miljøkatastrofen har komponistduoen SAGN utviklet konsertforestillingen "Sustain". Nå er musikken utgitt som EP. Vokalist Bodil Rørtveit besøkte både NRK radio og Vestlandsrevyen ifm utgivelsen.

Sustain album foto - Bodil Rørtveit - foto Jørn Lavoll.jpg

Kunstpop av plastsøppel

Plast er nesten blottet for klang. Likevel har Bodil Rørtveit og Jørn Lavoll komponert musikk for instrumenter laget av plastsøppel. Nå gis musikken fra konsertforestillingen Sustain ut på digitale plattformer: en musikalsk kommentar over en av vår tids største katastrofer - med et sterkt håp for fremtiden.

Mens en moderne trompet har blitt formet gjennom tusener av år med håndverk for å produsere briljant og smidig klang, har plastinstrumenter lite resonans. De fem musikerne må jobbe hardt med instrumentene. Denne uforutsigbarheten og skjørheten blir et metafor for hva Sustain handler om.

Fortvilelse, sinne og tristhet er noen av følelsene som vekkes av den ordløse musikken. 

  • YouTube

Det musikalske uttrykket

Sjangermessig ligger Sustain mellom kunstpop, verdensmusikk, jazz og improvisert samtidsmusikk. Det musikalske uttrykket er inspirert av urkraft og instrumentene består bl.a av slidegitar av plastrør, oppblåste colaflasker, trafikkjegle-trompet og lego-perkusjon. At musikken ikke har tekst gir lytterne stort rom for egen tolkning.

Sustain som EP

Utgivelsen henter blant annet inspirasjon fra livet under vann og startes av en “magisk” harpe som ikke kan stemmes. Vi får høre plastpose-knitring og hvalsang gjennom trafikkjegler. Jørn Lavoll står for det harmoniske med instrumentet tubulum (melodisk perkusjonsinstrument laget av avløpsrør i ulike lengder) mens Bodil Rørtveit har forsket frem sitt eget musikalske fuglespråk. Hennes vokal strekker seg fra det rå, til tider brutale, til det vakre og mer sofistikerte. Magnus Brandseth spiller på hjallarhorn og plastdidgeridoo av dissonerende plastrør som sammen med Terje Isungsets plastperkusjon, bygger opp til et skjellsettende urskrik. Et plastbeger med fiskesnøre, traktert av Annlaug Børsheim, har blitt beskrevet som lyden av selve jorden som sprekker.

Kunstnerne bak Sustain

Komponistduoen SAGN består av Bodil Rørtveit og Jørn Lavoll som, sammen med scenograf og kostymedesigner Silje Sandodden Kise og regissør Vibeke Flesland Havre, har utviklet konsertforestillingen Sustain. De bestemte seg tidlig for at både scenografi og instrumenter skulle bestå av plastsøppel, vår tids viktigste symbol på miljøutfordringene.

Sustain vekket sterke følelser hos publikum under urpremieren på Festspillene i Bergen i 2017, og er et av de mest omfattende kunstprosjektene som er gjort rundt temaene miljø, klima og marin forsøpling. Konsertforestillingen har blitt spilt på festivaler, for skoleelever og sammen med Bergen Filharmoniske Orkester. Alle instrumentene er bygget av plastsøppel og gjenbrukt plast, det meste plukket på strender, byggeplasser og i grøftekanter. For å få lyd i alt plastsøppelet kreves hele 53 mikrofoner.

Bodil Rørtveit Foto Jørn Lavoll.jpg
bottom of page